czwartek, 20 października 2016

Kwasy tłuszczowe omega-3. W jaki sposób wpływają na ludzki organizm?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy składników odżywczych, które mają największy wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Chociaż w wielu przypadkach to, w jaki sposób oddziałują one na nasze ciało nie zostało jeszcze w pełni zbadane.


Jednak liczne badania udowodniły zależność pomiędzy spożywaniem kwasów omega-3, a jego korzystnym wpływem między innymi na wzrok, serce, umysł, a także ogólny poziom odporności. Ponadto spożywanie substancji bogatych w omega-3 jest obecnie szczególnie zalecane kobietom w ciąży.

Jak kwasy omega-3 wpływają na ludzki wzrok?


Ludzki wzrok w większości przypadków pogarsza się wraz z wiekiem, czego jedną z głównych przyczyn stanowi gromadzenie się toksyn w nabłonku siatkówki. Temu niekorzystnemu procesowi zapobiega spożywanie DHA, czyli jednego z kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto nie od dziś wiadomo, że omeg-3 korzystnie wpływają na ukrwienie nerwu wzrokowego. Z kolei powszechnie znanym przykładem korzystnego wpływu tej grupy kwasów na ludzkie oko jest obniżone o kilkadziesiąt procent ryzyko wystąpienia zaawansowanego zwyrodnienia plamki żółtej – jednej z najbardziej dotkliwych chorób wzroku, zwłaszcza w przypadku osób starszych.

Zmniejszone ryzyko zawałów i innych chorób serca


Kolejnym udowodnionym już przykładem korzystnego wpływu kwasów tłuszczowych omega-3 na ludzkie zdrowie jest obniżone ryzyko wystąpienia pierwotnych i wtórnych zawałów serca. Dzieje się tak za sprawą zmniejszonej obecności we krwi trójglicerydów. Zatem omega-3 wpływają doskonale na cały układ sercowo-naczyniowy ograniczając możliwość wystąpienia większości chorób tego układu.

Kardiolodzy zwracają również uwagę na fakt, że bogata obecność wspomnianych kwasów w diecie poprawia rytm pracy serca i obniża ciśnienie tętnicze. Większość odkryć związanych z wpływem omega-3 na układ krążenia zaobserwowano dzięki badaniom diety Eskimosów, których społeczności cechowała dieta uboga w warzywa i owoce, a w dużej mierze oparta na rybim tłuszczu. Eskimosi przestrzegający swojej tradycyjnej diety niezwykle rzadko zapadli na choroby serca. Dla kontrastu choroby układu krążenia są obecnie w Polsce przyczyną ponad 50% zgonów. Tym bardziej trudno bagatelizować od lat znane wyniki badań i nie przychylać się do opinii o korzystnym wpływie omega-3 na serce.

Zbawienny wpływ kwasów na umysł


Obecnie nie ma już najmniejszych wątpliwości, że spożywanie kwasów omega-3, a w szczególności DHA, bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu. A różnice objawiają się przede wszystkim u osób starszych. Udowodniono, że osoby, których dieta bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3 statystycznie lepiej wypadają w testach między innymi na sprawność pamięci wzrokowej, funkcje wykonawcze mózgu, a także w myśleniu abstrakcyjnym. Chociaż odpowiednia dieta nie stanowi magicznej recepty na wieczną młodość, warto zrobić jak najwięcej, aby jak najdłużej cieszyć się doskonałą sprawnością umysłową.

Omega-3, a omega-6. Dlaczego warto zachować równowagę?


Wpływu kwasów omega-3 na nasz organizm nie sposób rzetelnie omówić pomijając zależności występujące w naszym organizmie pomiędzy kwasami omega-3, a omega-6. W pewnym uproszczeniu można stwierdzić, że kwasy omega-3 i omega-6 obecne w ludzkim ciele rywalizują o dostęp do enzymów w procesie metabolizmu. Jednocześnie kwasy omega-6 w nadmiarze odpowiadają za powstawanie eikozanoidów – związków chemicznych przyczyniających się do wzrostu krzepliwości krwi oraz powstawania stanów zapalnych, a także leukotrienów wzmagających reakcje alergiczne.

Idealnym stanem rzeczy byłaby dieta oparta o równomierną proporcję pomiędzy obiema grupami kwasów. Tymczasem kwasów omega-6 zwykle spożywamy kilkanaście razy więcej… Wszystko za sprawą składników takich jak większość olejów roślinnych, masła, margaryny, smalcu, majonezu.

Jak zatem zbalansować codzienną dietę, aby odmienić niekorzystną dla naszego zdrowia i odporności proporcję? Substancje najbogatsze w zbawienne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 to przede wszystkim oleje z ryb morskich, szczególnie łososia i śledzia. Wśród ryb słodkowodnych wyjątkiem jest zaś pstrąg. A jeśli preferujemy dietę wegetariańską lub nie przepadamy za rybami warto sięgnąć po olej lniany lub olej z pachnotki.

źródło: https://www.natural.pl/news/kwasy-tluszczowe-omega/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz