Dieta małych dzieci [kaufland.pl] |
Nie traktuje posiłków jako zło konieczne, ale jako inwestycję w zdrowie swojego dziecka i postępuj zgodnie z poniższymi radami:
- jedz razem z dzieckiem
- wyznacz stałą porę posiłków
- w czasie jedzenia wyłącz telewizor
- podawaj potrawy urozmaicone
- nie zmuszaj dziecka do jedzenia, jeśli coś mu nie smakuje
- co jakiś czas wprowadzaj do jadłospisu nowe produkty; jeśli dziecko je zaakceptuje, pamiętaj, by je pochwalić!
- między posiłkami nie podawaj słodyczy
Jeśli dziecko zbyt szybko przybiera na wadze, zmień jego dietę. Podawaj więcej warzyw i owoców oraz naturalnych jogurtów. Zmniejsz ilość białego pieczywa z ziemniaków z sosami, zamiast wieprzowiny podawaj drób. Unikaj smażonych potraw, chipsów i słodkich napojów. Częściej przebywaj z dzieckiem na świeżym powietrzu.
CZAS NA WARZYWA...
Można zacząć je wprowadzać do diety dziecka około 1 miesiąca życia, na początku w formie zmiksowanej papki. Jedenastomiesięczne dziecko może jeść gotowane jarzynki z mięsem, jajka czy kaszki zbożowe. Jeżeli maluszek nie był karmiony mlekiem modyfikowanym, posiłki owocowe i warzywne można podawać mu już w 4 miesiącu.
...I OWOCE
W pierwszych miesiącach życia dziecko powinno zjadać jedynie krajowe owoce. Najlepsze są jabłka, które rzadko uczulają i są bogate w błonnik. Początkowo owoce gotujemy, później podajemy je surowe. Po jabłkach stopniowo wprowadzamy maliny, gruszki i brzoskwinie, a na końcu czereśnie, truskawki i porzeczki. Bacznie przy tym obserwujemy, czy dziecko nie jest na nie uczulone. Owoce tropikalne starajmy się wprowadzać jak najpóźniej.
Źródło: Gazetka Kaufland 3-9.07.2014, Nutricia, Gerber, HiPP.
Można zacząć je wprowadzać do diety dziecka około 1 miesiąca życia, na początku w formie zmiksowanej papki. Jedenastomiesięczne dziecko może jeść gotowane jarzynki z mięsem, jajka czy kaszki zbożowe. Jeżeli maluszek nie był karmiony mlekiem modyfikowanym, posiłki owocowe i warzywne można podawać mu już w 4 miesiącu.
...I OWOCE
W pierwszych miesiącach życia dziecko powinno zjadać jedynie krajowe owoce. Najlepsze są jabłka, które rzadko uczulają i są bogate w błonnik. Początkowo owoce gotujemy, później podajemy je surowe. Po jabłkach stopniowo wprowadzamy maliny, gruszki i brzoskwinie, a na końcu czereśnie, truskawki i porzeczki. Bacznie przy tym obserwujemy, czy dziecko nie jest na nie uczulone. Owoce tropikalne starajmy się wprowadzać jak najpóźniej.
Źródło: Gazetka Kaufland 3-9.07.2014, Nutricia, Gerber, HiPP.
Czytaj również: Dieta matki karmiącej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz